Ce pasi trebuie sa faci in cazul in care esti implicat intr-un accident auto?

by | Aug 28, 2020 | Daune auto

Cum sa gestionezi o situatie de criza intr-un moment neasteptat si care sunt pasii de facut in cazul in care esti implicat intr-un accident auto? 

Neprevazutul apare acolo unde te astepti mai putin.

Nimeni nu se asteapta sa fie implicat intr-un accident auto, dar neprevazutul poate sa apara intr-o fractiune de secunda, atat din vina ta cat si din vina colegilor de sosea. Un moment de neatentie sau o fractiune de secunda poate aduce atat daune de ordin fizic cat si daune materiale, iar in cel mai rau caz se poate solda cu victime sau raniti. In cazul in care ai fost implicat intr-un accident auto, indiferent ca acesta s-a produs din vina ta sau a celuilalt participant la trafic cu care ai impartit soseaua trebuie sa tii cont de cativa pasi importanti.

Primul pas important este sa iti cobori nivelul de adrenalina care creste instant, indiferent de tipul coliziunii apoi sa verifici vizual daca ai suferit vreo dauna fizica. Integritatea ta fizica este foarte importanta deoarece adrenalina poate masca dureri cervicale, rupturi sau scrantiri de membre cat si perforari ale corpului pe o durata scurta de la producerea incidentului. Verifica cu atentie daca ai suferit vreo leziune vizibila si daca totul este ok, incearca sa iti pastrezi calmul.

Daca imparti habitaclul cu alte persoane, verifica integritatea fizica a acestora iar la cel mai mic semn de dubiu ca ar fi ceva in neregula, contacteaza imediat serviciul de ambulanta pentru a beneficia de asistenta medicala in cel mai scurt timp posibil. In cazul vatamarilor, fiecare fractiune de secunda conteaza enorm.

Dupa ce te-ai asigurat ca totul este ok cu tine si pasagerul / pasagerii tai, focuseaza-ti atentia pe soferul si pasagerii (daca este cazul) celuilalt autovehicul implicat in accident. Indiferent a cui a fost vina, viata tuturor implicati in accident este mai importanta decat orice model de masina ai conduce. Daca te-ai asigurat toate persoanele implicate in accident sunt in siguranta, ajuta la pastrarea calmului tuturor celor implicati pentru a evita conflicte sau situatii care pot degenera in violenta. O posibila reactie a unei persoane nevinovate implicate intr-un accident poate fi furia imediata, cresterea pulsului si a adrenalinei si cresterea posibilitatii ca acea persoana sa devina violenta cu vinovatul de producerea incidentului, de aceea este critic sa iti pastrezi calmul indiferent de ce parte a baricadei esti. Violenta in cazul unui accident, poate fi pedepsita penal.

Colecteaza dovezi ce vor relata organelor abilitate cauzele producerii accidentului

Daca iti vei pastra calmul, iti vei aduce aminte cu usurinta modul in care s-a produs accidentul in care ai fost implicat. Incearca sa notezi pe o agenda sau foaie sau pe telefon, toate detaliile premergatoare incidentului: de unde veneai si incotro te deplasai, strada pe care s-a produs incidentul, particularitati inainte de producere (ex. “a tras de volan sa ocoleasca un biciclist si a intrat pe contrasens, moment in care eu mergeam regulamentar si l-am acrosat, pentru ca m-am trezit cu masina lui pe sensul meu de mers”). Dupa ce te-ai asigurat ca ai notat versiunea ta a povestii, incearca sa faci niste poze cu telefonul pe care il detii, indiferent de calitatea pozelor. Iti vor fi de folos pentru a dovedi organelor abilitate nevinovatia.

ATENTIE!: Nu mutati masinile inainte sa faceti niste poze care sa contina tamponarea efectiva cat si numerele de inmatriculare ale ambelor masini. Dupa colectarea acestor fotografii, daca masinile nu sunt grav avariate si pot fi mutate de pe sosea pe lateralul carosabilului, este indicat sa faceti acest pas pentru a nu ingreuna traficul in zona si pentru a evita provocarea altor incidente. In cazul in care masinile nu pot fi mutate, deoarece avariile suferite fac imposibil acest lucru, contactati numarul de urgenta 112 si solicitati prezenta unui echipaj de politie pentru a debarasa carosabilul si pentru a stabili circumstantele in care s-a produs accidentul.

Solicita soferului documentele auto si ofera-le pe ale tale la schimb, pentru a putea face poze sau copii ale acestora. Verifica valabilitatea acestora (actele nu trebuie sa fie expirate) si cere un numar de telefon unde poate fi contactat. 

Imediat dupa producerea accidentului

5

opreste masina imediat din deplasare in locul accidentului, altfel poti fi acuzat de parasirea locului accidentului (fapta penala cu circumstante grave).

5

nu modifica pozitia masinilor in cazul in care exista vatamari de persoane (fapta penala cu circumstante grave).

5

opreste motorul.
porneste avariile.

5

vezi daca ai tu sau pasagerii tai ati suferit daune fizice si verifica situatia celuilalt participant in trafic implicat in incident.

5

suna la politie si ambulanta daca cineva are rani fizice sau acuza dureri, sau celalalt sofer implicat paraseste locul incidentului fara sa ofere detalii.

5

noteaza-ti circumstantele in care s-a produs accidentul.
pastreaza-ti  calmul si aplaneaza situatiile tensionate.

5

nu iti asuma vina sau responsabilitatea pana nu devii constient de ce s-a intamplat si analizezi bine situatia, deoarece adrenalina iti poate produce piederi de scurta durata a memoriei si iti poti asuma vina fara sa ai o analiza clara asupra cauzelor si a factorilor ce au dus la producerea accidentului.

5

cu telefonul, fa poze sau copii ale documentelor (permis, buletin de identitate, asigurare, talon inmatriculare, constatare amiabila – daca este cazul) deoarece pot fi utile atunci cand vei cere despagubiri.

Intelegerea amiabila

In cazul unui accident cu daune minore produs doar intre 2 autovehicule (la orice alt tip de accident este necesara contactarea organelor de politie), legea din Romania iti ofera posibilitatea sa faci o intelegere amiabila impreuna cu soferul implicat in accident, nefiind necesara contactarea organelor de politie. Acordul de intelegere amiabila trebuie sa fie acceptat de ambele parti implicate in accident. Daca automobilul pe care il conduci a suferit daune, iar vina pentru producerea incidentului nu iti apartine poti cere daune materiale soferului pentru a face reparatiile auto necesare sau poti cere asigurarea masinii, pentru ca reparatiile sa fie facute intr-un service autorizat pe asigurarea soferului vinovat de producerea accidentului.

Totodata, cere toate documentele necesare si verifica valabilitatea acestora. Daca in baza intelegerii amiabile, vina este recunoscuta de unul dintre soferi puteti completa un formular de constatare amiabila ce este regasit in asigurarea RCA. Formularul de constatare amiabila este cuprins din doua parti, una pentru pagubit si una pentru vinovat.

Ce pasi trebuie sa faci dupa ce ai completat formularul de constatare amiabila

Dupa ce au fost completate corect toate campurile constatarii amiabile iar detaliile producerii accidentului au fost stabilite impreuna cu vinovatia si nevinovatia soferilor, te ajutam cu servicii complete de constatare si reparatie a daunelor auto produse in urma unui accident. Contacteaza acum un reprezentant Auto AS International pentru a primi informatii si suport legate de documentele necesare pentru avizarea daunei, inceperea procedurii de avizare si deschidere al dosarului de daune auto cat si informatii referitoare la completarea corecta a documentelor necesare. La Auto AS International suntem in parteneriat cu majoritatea asiguratorilor de pe piata din Romania iar service-ul nostru auto este agreat de asiguratori, decontarea reparatiilor fiind facuta direct fara ca tu sa mai stai pe drumuri sau la cozi. Totodata, cu ajutorul nostru vei beneficia de asistenta gratuita pana la finalizarea reparatiilor auto si te vom asigura ca vei incasa despagubirile cuvenite.

Acte necesare pentru despagubirile RCA si pentru depunerea unui dosar de dauna auto

– de la pagubit este necesara cartea de identitate, permisul de conducere, asigurarea masinii si talonul de inmatriculare cat si o copie a constatarii amiabile semnat de ambele parti sau a procesului verbal intocmit de politie.
– vinovatul trebuie sa puna la dispozitia pagubitului copii / poze dupa permisul de conducere, certificatul de asigurare al masinii, talonul masinii cat si o copie a cartii de identitate si constatarea amiabila, semnata de ambele parti.
– atentie – constatarea amiabila se face doar in cazul in care in accident au fost implicate doar 2 (doua) autovehicule.

Te ajutam sa rezolvi rapid dauna auto produsa in cazul unui accident prin servicii complete daune asigurari precum:

constatare RCA / CASCO
consultanta dosar dauna auto
reparatii auto cu decontare directa, in service-ul propriu
automobil la schimb pe toata durata reparatiei

Ia legatura acum cu unul din consultantii nostri de daune auto. Te putem ajuta cu constatarea daunei, depunerea dosarului de dauna si reparatii auto profesionale. In plus beneficiezi de masina la schimb pe toata durata reparatiei. 

SUNA ACUM LA 0745.108.223


SERVICE AUTO

Mecanica auto

Electrica auto

Diagnoza computerizata

Geometrie roti 3D

Tinichigerie auto

Vopsitorie auto

Climatizare aer conditionat

Inlocuire parbrize auto

DAUNE SI ASIGURARI AUTO

Consiliere RCA-CASCO

Constatare daune auto

Consultanta dosar dauna

Reparatii cu decontare

Auto la schimb

Predare imediata

Centru daune ASIROM

Centru daune EUROINS